
אין על המדבר בתקופה הזו של השנה – החורף
כשמדובר על טיולים, החורף הוא העונה המושלמת למדבר. במהלך היום הטמפרטורות נעימות, לא קרות מדי, ופריחה עונתית מחיה את הנוף הצחיח במקומות רבים. זה הזמן המושלם לטייל במסלולים שחשופים לשמש, מבלי לסבול מהחום הכבד של הקיץ.
גבולות הנגב
הנגב מהווה כ-60% משטחה של מדינת ישראל, כך שמדובר בשטח עצום עם מאות מסלולי טיול מרהיבים. עם זאת, חשוב לזכור ש-80% מהנגב משמשים כשטחי אימונים של צה"ל. לכן, יש לוודא האם נדרש לתאם את הטיול מראש מול פיקוד דרום.
הגבול הצפוני של הנגב משתנה מעט בהתאם לכמות המשקעים, אך ניתן לומר שהוא נמצא בערך בין נחל גרר לנחל שקמה במערב ועד לשדרת ההר המרכזית. מזרחה, הגבול עובר בנחל פרס. כך, כל מה שדרומית לנחל פרס ונחל גרר ועד אילת – הוא הנגב.
איזה מסלולי טיול יש בנגב?
כאמור הנגב הוא שטח עצום ויש בו מאות מסלולים, לחלקם נדרש תיאום מול הצבא. ריכזתי כאן מגוון מסלולים שאני אישית אוהבת והן בדרגות קושי שונות.
מסלולים למשפחות
נחל קרקש
זהו מסלול קליל שאפשר לעשות אותו קווי בירידה ואפשר גם לעשות אותו מעגלי ואז הוא כולל בסופו עלייה די קשוחה, אבל אפשרית גם לילדים.
אורך המסלול הקווי הוא כ- 2 ק"מ והוא מתחיל בצומת של מדרשת בן גוריון – תראו שילוט שמכוון לנחל קרקש. נקודת הסיום היא בחניון הסרפנטינות – יש לפנות ימינה בכיכר שצמודה לכניסה למדרשת בן גוריון לכיוון שמורת מצוק הצינים – עוברים בשער של רט"ג (אם לא מטיילים בעין עובדת הכניסה היא חינם) ויורדים עם הכביש עד שמגיעים לחניון הסרפנטינות (אפשר להזין בווייז "חניון הסרפנטינות").
אם עושים את המסלול המעגלי אז מחנים את הרכב בצומת של מדרשת בן גוריון, או במבוא הצינים (ליד השער של רט"ג יש חנייה, שמשמשת גם לבאים לקבר בן גוריון).
מתחילים את המסלול בסימון שבילים ירוק. במסלול יש כ-2 מעברים שהם קצת יותר אתגריים ולקראת סוף הירידה מתחברים למסלול הכחול של נחל חווארים עד חניון הסרפנטינות.
רגע לפני החניון ישנה פנייה שמאלה לסימון שבילים אדום אשר לוקח אותנו למעלה אל החנייה ליד קבר בן גוריון.
נחל חווארים
הנחל הזה מאוד מוכר בעיקר בלילות ירח מלא, אך לדעתי הוא מסלול מאוד יפה גם בשעות היום. זהו מסלול קווי שאורכו כ- 4 ק"מ בירידה. מתחילים את המסלול בבור חוואים על כביש 90 ומסיימים בחניון הסרפנטינות שבשמורת מצוק הצינים (ראו הסבר למעלה תחת המסלול נחל קרקש).
כדי להגיע לנקודת ההתחלה – כשנוסעים על כביש 40 לכיוון דרום נראה שילוט מצד שמאל ל"בור חווארים". שימו לב שלא ניתן לפנות שמאלה ויש להמשיך עוד קצת ישר ולפרסס היכן שניתן כך שנחזור אל כביש 40 צפונה ונראה את השילוט מימיננו.
נחנה את הרכב ונחפש את סימן השבילים הכחול. כשנראה עץ אשל גדול נדע שהוא מסתיר לנו את בור חווארים, בור מים נבטי – שווה להיכנס לרגע.
עין עבדת
נישאר באותו אזור של מצוק הצינים אך הפעם ניכנס לשמורת עין עבדת. שימו לב שיש לשלם עבור הכניסה כבר בשער של רט"ג במבוא הצינים (היכן שהחנייה לקבר בן גוריון). הואיל ומדובר באתר של רט"ג אז יש לשים לב לשעות הפתיחה והסגירה של השמורה.
בעין עבדת יש מס' אופציות למסלולים:
- הקצר – קווי עד למעיין וחזרה / מפל וחזרה – סיבוב של כשעה
- הבינוני – קווי עד לחורשת הצפצפות וחזרה – סיבוב של כשעתיים
- הארוך – קווי עד עין עבדת עליון ודורש הקפצת רכבים – כשעתיים וחצי הליכה


הסנפיר הקטן
נעבור למכתש ירוחם ושם נגלה מסלול מעגלי מהמם שמתחיל מחניון החולות הצבעוניים, עולה לתצפית יפה על המכתש ואז יורד חזרה לחניון החולות הצבעוניים דרך הנחל ויש מעבר בודד עם יתדות. אורך המסלול כ- 3.5 ק"מ ואפשר לקרוא מידע נוסף על המסלול בעמוד הסנפיר הקטן שבאתר.
עין ירקעם
זהו מסלול שהרבה מטיילים אוהבים. הוא בערוצו של נחל חתירה לאחר שזה יוצא ממכתש ירוחם. בחורף לאחר שטפונות וגשמים, אפשר להנות מטבילה כייפית בעין ירקעם וזה גם לא דורש הליכה מרובה, רק 1.5 ק"מ לכל כיוון. זהו לא מסלול מעגלי והולכים הלוך חזור עד הגב או המעיין (לא כל כך ברור אם זה נביעה או גב, אבל מה שבטוח שלאחר שטפונות תמצאו שם מים.
נחל דימונה
אין ספק שההיילייט של המסלול הזה הוא פריחת הנרקיסים בחודש דצמבר-ינואר. אבל זה לא הדבר היחיד המהנה בנחל הזה. לקראת סופו של המסלול יש עלייה מאתגרת לכל אוהבי האקסטרים. אורך המסלול כ- 3.5 ק"מ.
נחל ממשית
שביל מעגלי יפהפה באורך כ-3.5 ק"מ ויוצא בסמוך לכניסה לגן לאומי ממשית (ששווה לבקר בו לאחר מכן). לאורך הדרך תפגשו שרידים ארכיאולוגיים מרתקים, חלקם עוד מתקופת הנבטים – מלכי המדבר. בנוסף, בחורף אפשר לראות את פריחת עצי האשל, שמצליחים לשרוד בסביבה הצחיחה הזאת.


נחל ארדון וגבעת חרוט
מסלול מעגלי של כ- 3.5 ק"מ, כולל עלייה חדה לגבעת חרוט וירידה ממנה באותה הדרך. מתחילים בסימון שבילים שחור. בפיצול שבילים יש עץ שיטה גדול ומרשים שם ממשיכים בשביל הכחול בעלייה, עד לעלייה תלולה לגבעת חרוט. מהגבעה נשקיף על מרחבי מכתש רמון ואז נרד חזרה בדרך שבאנו ונתחבר בתחתית הגבעה למסלול האדום שמקיף את הגבעה מצפון מזרח עד שנפגוש שוב מסלול שחור איתו נחזור לרכב.
מסלולים למיטיב לכת
הסנפיר הגדול במכתש ירוחם
מהחנייה של עין ירקעם, חוצים את הכביש לכיוון מערב ומתחברים לסימון שבילים שחור שלוקח אותנו בדרך אתגרית ויפיפיה אל נקודת תצפית אל מכתש ירוחם. המסלול חותך למעשה את מצלעות המכתש ומוריד אותנו לתוכו עד שנחבור לנחל חתירה בו נלך עד שנגיע לחניון החולות הצבעוניים. אפשר לסיים בחניון החולות הצבעוניים ואז למעשה זה מסלול קווי ואפשר לחזור דרך הנחל אל החניון של עין ירקעם. אורך המסלול המעגלי הוא כ- 4.5 ק"מ. מה שעושה את המסלול למיטבי לכת הם המעברים המאתגרים שבמצלעות המכתש.
מהר גמל למנסרה - מכתש רמון
מהר גמל במצפה רמון יוצא שביל שכולו בירידה עד למנסרה שבתוך מכתש רמון. הדך עוברת בחלקה בנתיב עתיק ועוברת דרך תופעות גיאולוגיות והרי געש קדומים. זהו מסלול שאורכו כ-7 ק"מ ולכן הוא בקטגוריה של מיטיבי לכת.


אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים
תל באר שבע
תל מקראי חשוב – אחד משלושה מתקופת המקרא שאונסק"ו כללו ברשימת אתרי המורשת העולמית בשל מפעל המים האדיר שבו מתקופת המקרא ומהתקופה הרומית.
זהו אתר של רט"ג ועל כן הכניסה בתשלום (חינם למנויי מטמון).
גן לאומי ממשית
עוד אתר מורשת עולמית, שהוכר על ידי אונסק"ו והוא משמר את שרידיה של עיר נבטית מהתקופות הרומית והביזנטית. באתר ניתן להתרשם מהאדריכלות הנבטית במלוא תפארתה, על רקע נוף המדבר של הרי צפון הנגב.
גן לאומי ממשית נמצא סמוך לדימונה והכניסה אליו בתשלום (חינם למנויי מטמון). זהו אתר של רט"ג.
גן לאומי עובדת
עיר נבטית נוספת במרחב. על הדרך שאנחנו קוראים לה דרך הבשמים בה הלכו שיירות הנבטים מערב הסעודית של היום ועד נמל עזה. גם גן לאומי עבדת הוא אתר מורשת עולמית.
זהו אתר של רט"ג ועל כן הכניסה בתשלום (חינם למנויי מטמון).
גן לאומי שבטה
עוד אתר מורשת עולמית אשר מציג לראווה שרידים מרשימים של עיר ביזנטית, שהתקיימה בלב אזור מדברי ללא מקורות מים טבעיים. בעיר הזו ניתן לראות עדות לחיים המשופים של מוסלמים ונוצרים שכן חלק מהכנסיות הוסבו למסגדים ונראה כי 2 האוכלוסיות חיו יחד באותה העיר.
זהו אתר של רט"ג ועל כן הכניסה בתשלום (חינם למנויי מטמון).
מצפה רביבים
זהו אתר מורשת לאומית – אחד משלושת המצפים שהוקמו לפני קום המדינה על מנת לבחון את האפשרות להתיישבות יהודית בנגב. שלושת המצפים קמו כתחנות מחקר חקלאיות והתפתחו לנקודות התיישבות. למצפה רביבים היה תפקיד חשוב בהכללת הנגב בתוכנית החלוקה של האו"ם שפורסמה בכ"ט בנובמבר 1947.
הכניסה בתשלום.
צריף בן גוריון
בואו לראות את ביתו של ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון, בדיוק כפי שהבית נשאר בעת פטירתו של דוד בן גוריון. בואו ללמוד על חזונו של בן גוריון לגבי הנגב ובכלל על איזהו מנהיג הוא היה.
הכניסה בתשלום.
סיכום
הנגב הוא אזור שאין שני לו – נופים פראיים, מסלולים לכל רמות הקושי, פריחה עונתית ואוצרות היסטוריים. החורף הוא הזמן המושלם לגלות אותו מחדש. אז למה אתם מחכים? ארזו מים, נעליים נוחות וקדימה לדרך!